Червен Атанас вещае провал на ПП и ДБ

Политика
14:51 - 15 Декември 2022
3068
Червен Атанас вещае провал на ПП и ДБ

„Вчера се видяха две неща. Първо, че не е длъжно всичко да приключи с първия мандат. Конституцията е дала възможност за още два мандата. Вторият мит, който беше развенчан вчера е, че депутатите от „БСП за България“ биха могли да гласуват по начин, различен от този, който са взели нашите колективни органи. Стана ясно, че сме последователни и спазваме нашите принципи.“

Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител от червените Атанас Зафиров в ефира на Би Ти Ви.

Относно съставянето на кабинет с втория мандат Зафиров коментира, че от „Продължаваме промяната“ на няколко пъти променят позицията си -  в началото са твърдели, че ще бъдат опозиция, а в последствие са дали заявка, че ще правят кабинет.

„Вчера получихме писмо от тях. То по-скоро има пожелателен характер. Предварително в него виждам, че са заложени някои неизпълними условия. Едно от нещата е приемане на ветото на президента за Изборния кодекс. Това няма как да се случи.

Още повече, че мотивите в това вето са несериозни. Единият от тези мотиви е, че така можело да бъде разкрита тайната на вота. Както и това, че на хората не трябва да се дава възможност да си избират по какъв начин да гласуват“, допълни зам.-председателят на левицата за поведението на ПП и възможностите за съставяне на кабинет с втория мандат.

Зафиров е категоричен, че диалог трябва да има и всяка от страните е в правото си да поставя условия, но не и ултимативни. Социалистът изрази притеснение от предварителната заявка за правителство на малцинството, защото по думите му коалиция от 73-74 народни представители между ПП и ДБ няма как да бъде устойчива.

„Все още не са изчерпани възможностите на втория мандат. Но, ако третият ни бъде даден, ние ще се консултираме с нашия Национален съвет и при всички положения имаме висока готовност и визия за развитието на страната.

Първият кабинет, който видяхме вчера, нямаше ясен политически профил, но за сметка на това беше ясно коя политическа сила стои зад него. Затова ние искаме, ако се стигне до управление – да е ясно кой носи политическата отговорност и кои са партиите“, каза в заключение Атанас Зафиров.