Червен флаг! Мъртво вълнение по морето (СНИМКИ)

Актуални новини
16:53 - 14 Август 2019
11239
Червен флаг! Мъртво вълнение по морето (СНИМКИ)

Мъртво вълнение се появи по Южното Черноморие и спасителите сложиха забранителен червен флаг на охраняемите плажове, съобщиха репортерите на Lupa.bg в Бургаския регион. Туристите трябва да са внимателни и да спазват нашите съвети, препоръчват спасителите. 

На места вълните достигат височина над метра. Характерното за мъртвака са дънните ями и силният вятър.

През август морето се „обръща“. Мъртвото вълнение, което е опасност №1 за неопитните плувци, се появява именно към средата на месеца и се оказва основната причина за голяма част от удавянията.

Опитни спасители съветват летовниците да се опитват да разпознаят мъртвото вълнение още от плиткото – да проверяват дали морето „дърпа“ навътре. Това става като влезете във водата и потопите само краката си до колената. Ако пясъкът под краката ви се движи, значи е много вероятно да има мъртво вълнение.


Ако пък попаднете в мъртво вълнение, когато вече сте на дълбоко, най-важното е да запазите самообладание и да знаете, че има как да стигнете до брега безопасно, въпреки че ситуацията изглежда безнадеждна. Не трябва да опитвате да плувате директно към пясъка или навътре към по-дълбокото, а настрани – под кос ъгъл. Самите течения пък е възможно понякога, дори без да мърдате да ви извадят на брега.


Спасители от Царево призоваха пред Lupa.bg плажуващите да спазват флаговата сигнализация и да се вслушват в техните съвети. "Всяко неразумно действие от страна на туристите може да завърши фатално", предупреждват те.

Спасителите са оградили с колчета и въжета местата, където има дънни ями и дупки.


Очаква се до края на август морето да е бурно, но през септември отново да се успокои. До края на тази седмица обаче, вълнението и силният вятър няма да стихнат. И днес, вълнението е 3-4 бала, малко по-малко слабо от вчера, но отново много опасно.

„Позволяваме на хората да се намокрят само да коленете. Най-опасно е за децата, защото морето може да ги дръпне от брега “, казват със загриженост плажни охранители с дългогодишен опит.


Снимки: Агнес Методиева