Червен код в Сърбия за опасни горещини

Балкани
11:30 - 17 Юли 2023
1650
Червен код в Сърбия за опасни горещини

Предупреждение за високи температури на Републиканския хидрометеорологичен институт е в сила в Сърбия до 19 юли, съобщи Танюг.

Днес в цяла Сърбия е в сила червен код, който означава много опасно време.

По данни на Републиканския хидрометеорологичен институт в 5 часа тази сутрин най-високата температура е била в Белград, където са измерени 25 градуса по Целзий, следван от Палич и Нови Сад с 23 градуса. Най-студено е в Копаоник, където температурата е 13 градуса и Сиеница с 14 градуса по Целзий.

Според прогнозата на Републиканския хидрометеорологичен институт до сряда в Сърбия ще бъде много топло с максимални температури над 35 градуса по Целзий,  на някои места до 40 градуса. Тропически нощи се очакват в големите градове, тъй като температурите няма да падат под 20 градуса, предава БТА.

В Белград също ще бъде много топло до сряда, с максимални температури от 36 до 39 градуса по Целзий.  

Сръбската телевизия РТС отбелязва, че през първите три дни на тази седмица ще бъде много горещо, а най-горещо ще бъде днес - до 40 градуса. Очаква се много висок UV индекс, така че хората трябва да избягват излагането на слънце. За първи път от началото на лятото е активирана най-високата степен на предупреждение за горещини за цялата страна, така че всички задължения, които изискват по-големи физически усилия, трябва да се отложат за четвъртък, когато ще е по-хладно.

Термометрите в Сърбия днес се очаква да се нагорещят до тропическите 40 градуса. Институтът за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут" издаде препоръки към гражданите как да действат в горещите дни. Специалистите съветват в горещите дни да се разхлаждат помещенията, да се избягва физическа активност, да се пият повече течности и да се избягва престоя навън в най-горещата част от деня.

В Белград ще бъдат монтирани резервоари с питейна вода на няколко от най-натоварените места. В най-горещата част на деня резервоарите ще бъдат разположени край няколко големи площада в центъра на Белград.