Червен код за горещини и бури в Румъния

ЕС
15:14 - 26 Юли 2023
2682
Червен код за горещини и бури в Румъния

Екстремно време и днес в Румъния. Южната част на страната се топи при температури над 40 градуса по Целзий, докато окръзите на север и на запад са пометени от бури. В Ботошани двама братя загинаха, след като мълния ги удари в полето, съобщава Диджи24.

Столицата Букурещ и осем окръга на Румъния втори ден са под червен код за опасни горещини. Очаква се максималните температури да достигнат 42 градуса. 

Най-високата степен на предупреждение, но за гръмотевични бури е в сила в Сибиу и още 24 населени места. Очаква се поривите на вятъра там да надхвърлят 100 км/ч. 

В Орадя ураганен вятър натроши плочките в един от градските паркове. Въпреки че природната стихия е продължила само няколко минути, тя е причинила значителни разрушения в целия град, предава Диджи24. Паднали дървета и стълбове оставиха цели квартали без ток, а покривите на няколко къщи и блокове бяха изхвърлени на улицата. 

Междувременно от Националния институт по хидрология и управление на водите на Румъния издадоха оранжев и жълт код за опасност от наводнения. Предупрежденията са в сила за реки от 34 окръга на страната, предаде БТА.

Синоптиците прогнозират рязко захлаждане в четвъртък, когато се очаква температурите да паднат с 20 градуса заради преминаващ студен фронт.