Червен код за обилни валежи и гръмотевични бури в Хърватия и Словения

ЕС
11:10 - 03 Ноември 2023
3132
Червен код за обилни валежи и гръмотевични бури в Хърватия и Словения

Хърватският хидрометеорологичен институт обяви червен код за обилни валежи, гръмотевични бури и силен вятър по крайбрежието на страната, както и оранжев и жълт код във вътрешността, съобщават местните медии, цитиани от БТА. Словенската агенция за околната среда обяви червен код в Северозападна Словения и оранжев код в останалата част от страната.

"Времето е много опасно и предполага високо ниво на опасност за здравето и живота най-вече на хърватските граждани по крайбрежието", пише в предупреждението на Държавния хидрометеорологичен институт на Хърватия.

От утре се очаква успокояване на времето, жълт код за валежи е обявен за крайбрежието.

В Словения се наблюдава повишаване на нивото на реките, като повечето реки в страната вече са достигнали максималния си капацитет. Към момента река Драва, край границата с Австрия, повиши нивото си до около 1300 кубични метра в секунда.

"Между 9:00 и 12:00 часа се очаква морето да наводни брега с дълбочина на водата от 30 сантиметра", пише в предупреждението.

Очаква се да бъдат наводнени големи територии. Противопожарните служби в страната започнаха превантивно почистване на водостоците и отстраняване на паднали дървета вчера. През нощта из цялата страна са работили на терен 62 екипа.

Повечето междуградски пътища в Словения са затворени.

Федералният хидрометеорологичен институт на Босна и Херцеговина също предупреждава за обилни валежи и възможни наводнения в страната.