Червен скандал: Нинова зачерквала живи хора от БСП за лидерския вот?

У нас
18:15 - 04 Май 2020
3378
Червен скандал: Нинова зачерквала живи хора от БСП за лидерския вот?

Бившият депутат от БСП и настоящ член на пленума разкри потресаващи подробности за кандидатлидерската кампания в левицата, водена от Корнелия Нинова. В интервю за списание "А-спекто" Мерджанов обяви, че тя си е позволила да зачерква живи хора - редовни членове на Столетницата от избирателните списъци за предстоящия пряк избор на председател. Новината идва на фона на неяснотите около списъците, наличието на много мъртви души в тях и изискването за валидност на вота от 50% плюс 1 гласове. 

В интервюто той съобщава, че има крещящо разминаване между оповестената бройка от зам.-председателя по организационните въпроси Кирил Добрев и заявленията на Централната избирателна комисия, която трябва да организира избора. "Нещо повече, много от общинските партийни организации са заявили членска маса, но от Позитано звънят по телефоните на отделните членове и там където не получат отговор, ги зачертават от списъците.

Специално в организацията, където аз членувам, реално са зачеркнати с писмо редица живи, функциониращи председатели на големи села. Е, как е възможно!", възмущава се Мерджанов. 

"Наблюдавам риториката на Корнелия. Не се търсят аргументи, а просто пълно отрицание. Повишен тон, употреба на лъжи, БСП наистина се превръща в нещо несвое. Когато обвиненията към правителството са за всичко, когато атакуваш просто от А до Я без да се съобразиш с истината, това е патология, не е политика. Това прави критиката несъстоятелна и я обезсмисля. Тогава обществото спира да слуша за какво говори Корнелия", коментира бившият шеф на вътрешната комисия в парламента. И добавя, че заради неспирните скандали в партията вече се получавало натрапчивото усещане, че тя е излишна като политически субект.

"Колкото по-дълго Нинова е председател, толкова Борисов е по-сигурен и по-убедителен за българските граждани. И това се наслагва все повече независимо от грешките на правителството. Независимо от липсата на много достоверни политики, които биха били нужни на сегашната притеснена от пандемията икономика", отсече Мерджанов. 

Той е категоричен, че червената шефка води партията към разцепление. "Нима на Виденов, на Първанов, на Станишев, на Миков им беше по-лесно?! Всички те обаче не допускаха такова разделение, независимо, че ситуациите, в които управляваха партията, не бяха по-леки. Напротив, бяха далеч по-сложни и по-завързани, при много по-сериозна политическа интрига и жажда за власт", напомни той.

"Странно ми беше поведението на Нинова от онзи ден, когато тя изобличи Борисов, че скрива Мутафчийски и по този начин бяга от отговорност. Тя самата винаги бяга от отговорност. Ще ви върна към нейната оставка. Един печално известен факт в най-новата история на БСП...

...Лично аз смятам, че от момента на нейната оставка и след печалното заседание на конгреса, което се състоя, ние имаме едно узурпиране на високата политическа власт в БСП от Нинова и няколко нейни сподвижници. Според юристите заявената оставка не може да се оттегли. И целият този цирк и пазарлък, който се разигра, практически доказва само едно – една алчна жажда за власт на всяка цена, едно непоколебимо жертване на всеки един нейн личен партиен политически противник, само и само Нинова да оцелее", разкри още смущаващи факти бившият депутат.