Червена лампа в Lupa.bg: НОИ в паника от болнични от летището!

Хората предпочитат да си почиват, вместо да работят за смешни заплати

Новини
15:50 - 13 Юли 2022
14906
Червена лампа в Lupa.bg: НОИ в паника от болнични от летището!

В последните месеци има бум на болнични листове от летище "София" и всички се чудат защо е тази тенденция - призна служител на НОИ пред Lupa.bg. Това се наблюдава в последните месеци, в които са започнали безумни действия на управление от новия концесионер, който вече навъртя година начело на аеропорта.

Служителите са принуждавани да напускат с идиотски направени графици и рокади в отделите, а работниците предприемат такива мерки, тъй като са принуждавани да си взимат платения годишен отпуск по никое време, или им е отказван неплатен такъв.

През това време хората си търсят работа, докато тече дългият болничен - повечето около 6 месеца, и си прибират малко повече пари от тези, които получават във вид на работна заплата. През това време НОИ изплаща сумите.

Ръководството на летището продължава да прави вътрешни съкращентия, разкарвайки служители пред пенсия или други, които са без сериозен гръб, тъй като тенденцията е да останат доста по-малко хора на щат. Но заплатите остават същите, там не се вижда светлина в тунела, въпреки че през април възнагражденията бяха вдигнати между 6 и 10%, което на фона на постоянно растящата инфлация, си е направо смешно.

Наблюдава се и тенденцията, че заради летния сезон, в който всички се тръгват по почивки, служителите на летището в столицата не могат да си ползват отпуските, които според последния колективен трудов договор са били орязани с един ден. И това ги принуждава допълнително да прибягват до подобни действия - болничен лист, който им гарантира приятна почивка и малко по-висока заплата. А за други - гарантира им достатъчно време, за да си намерят по-добре платена работа и привидно спокойствие за голям период от време.

Хора от НОИ признаха пред Lupa.bg, че ако този бум на болнични продължи, тогава ще се наложи и сериозна проверка - както на лекарите и болничните заведения, които са ги издали, така и на самите граждани.