Червената ЦИК: 80 хиляди са членовете на БСП

Политика
16:07 - 03 Септември 2020
1471
Червената ЦИК: 80 хиляди са членовете на БСП

80 хиляди наброяват членовете на БСП към 17 август. Това обобщи шефът на червената ЦИК Емил Войнов след заседание на комисията днес.

Той обаче поясни, че в тези списъци има много дублиращи се имена, както и такива на членове след 31 декември 2019 г., които ще бъдат заличени. Окончателният вариант на списъка за вътрешнопартийния вот щял да стане ясен непосредствено преди прекия избор на 12 септември.

10 септември пък е срокът, в който общинските и районните комисии трябва да заличат починалите, напусналите или отпаднали членове на партията.

Междувременно Войнов нарече смехотворни твърденията, че Централната комисия по партиен избор  заличава хора в списъците. 

"Всеки кандидат може да отиде на място и да се запознае с избирателните списъци", коментира още Войнов. Той уточни, че те се съхраняват от СИК и РИК, а в ЦКПИ идват само по електронен път. Повод за думите му стана писмо до комисията, Изпълнителното бюро и Националния съвет от трима от кандидатите за лидер - Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров, в което те настояват списъците да станат публични още тази седмица.

Изборът за лидер на БСП е на 12 септември, а за вота са образувани 1152 избирателни секции.