Червената ЦИК ще рови за мъртви души в списъците за лидерския вот

При нарушения ще се заличават имена в избирателните книжа

Политика
21:03 - 16 Февруари 2020
1599
Червената ЦИК ще рови за мъртви души в списъците за лидерския вот

Проверка на избирателните списъци на социалистите за предстоящия избор на лидер започва червената ЦИК, чийто шеф е Емил Войнов. На заседанието си в петък тя е взела решение проверката да бъде съпътствана и от разяснителна кампания.

Първо ще бъдат проверени членовете на БСП, вписани в списъците на основните партийни организации към 31 декември м. г., които са предадени на “Позитано” 20. Всеки социалист ще бъде информиран лично по телефона, че е включен в списъците и ще може да гласува на 26 април.

След проверката ЦКПИ (Централната комисия по партиен избор) ще изпрати на всяка общинска и районна комисия имената на неправомерно включените лица с указание за повторна проверка. И ако се потвърдят нарушенията, имената ще бъдат заличени от списъците.

Тези вече проверени списъци ще бъдат сравнявани с другите, които се правят от течащите в момента отчетно-избори събрания. Така ще има двойна проверка на имената в тях. Залогът в борбата за изчистване на списъците е голям - за да е валиден вотът за лидер, трябва да са гласували 50% + 1 от социалистите.

Червената ЦИК пусна разяснителен клип кога и как ще се гласува. Местата на секциите пък ще станат ясни след 1 април, ще има и мобилни секции. Бюлетините за избора ще имат полиграфическа защита и поредни номера.