Червени страсти: Избор на лидер през септември и конгрес през октомври

Корнелия Нинова не може да продължи да бъде председател, съжалявам, че я подкрепих, заяви Красимир Янков

Политика
19:19 - 30 Май 2020
2771
Червени страсти: Избор на лидер през септември и конгрес през октомври

Прекият вътрешнопартиен избор за лидер на БСП ще се проведе на 26 септември тази година, а юбилейният 50-и конгрес на партията - на 10 и 11 октомври в Зала 1 на НДК. Това решение на подпис е било взето от Националния съвет на Столетницата, съобщиха днес от "Позитано" 20. 

Националният съвет на социалистите реши да се възстановят отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател. Решението гласи, че се възстановява отчетно-изборната кампания в БСП от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от деня, следващ деня на въвеждане на изключение по мярката, което дава възможност за провеждане на конференции, събрания и други колективни мероприятия.

Непроведените общински конференции (общи събрания) на общинските (районни) и градски партийни организации ще се проведат в срок до 16 август 2020 г.


"Очаквам да има заседание на Националния съвет на БСП. Предложено е да се събират подписи за отдалечаване на деня за избиране на нов председател на БСП, инициирано от Нинова. Демонстрира се как силово да се събират подписи, под ръководството на Корнелия Нинова. На голяма част от съпартийците ми мнението е, че голям период до избори и ще влоши ситуацията. Искаме до средата на август всичко да приключи", коментира днес депутатът от БСП и кандидат за председател на партията Красимир Янков в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

"От Румен Овчаров чух, че ГЕРБ иска да свали Нинова от БСП. Кой има интерес да се удължава близо година процедурата за избор на председател? А дали след като бъде избран всичко ще утихне? Най-близките до Нинова посочват врагове в партията, тя може да бъде силна, когато се върне към традициите", сподели Янков.


"Явно ще трябва БСП да се самоконтролира и да създадем комисии, които да установят състоянието на партията, кой е идейният ни път. Самият факт, че 10 000 на година са по-малко социалистите е ключово. Силовото налагане на отлагане на изборите не е начинът", допълни депутатът.

"БСП започва да си внушава, че е оцеляваща партия, а всъщност е силна лява партия. Румен Радев спечели заради отношението си към Борисов. Корнелия Нинова не може да продължи да бъде председател. Тя иска нов мандат, бягайки от отчет. Партията не върви в правилната посока. Допуснах грешка да призова подкрепилите ме да гласуват за Нинова, тя доведе БСП до тревожно състояние. За 4 години БСП изпадна в летаргия", смята Красимир Янков.

Снимка на Корнелия Нинова: Агнес Методиева