Червени войни: Двама се карат, Паргов печели

Политика
13:00 - 01 Юли 2020
5485
Червени войни: Двама се карат, Паргов печели

Докато Корнелия Нинова и Кирил Добрев водят титанична партийна битка кой да е председател на БСП, войната за лидерското място в столетницата тихомълком може да бъде спечелена от трети. Като най-вероятен победител от хаоса на „Позитано” 20 се очертавал Калоян Паргов.

„Не случайно Паргов страни от техните скандали, мълчи си и публично не взима страна. Той е умен и играе собствената си игра”, коментираха пред Lupa.bg от червената централа.

Междувременно на „Позитано” 20 се понесе слухът, че Корнелия Нинова се е разбрала с Бойко Борисов атаките срещу нея да секнат. Според социалистите в Народното събрание именно лидерът на ГЕРБ й мътел водата, защото не искал Нинова да остане на поста.

Версията, че двамата са си стиснали ръцете, се потвърждава от поведението на Корнелия през последните седмици.

„Твърде странно е, че най-голямата опозиция мълчи и не предприема нищо в момент, когато опонентите й от ГЕРБ се тресат от скандали. По медиите се търкалят записи с премиера, снимки, кюлчета – а реакция от БСП никаква! Единственото, с което се занимаваше Нинова в последно време, бяха незаконно избитите козички в Ямболско”, недоумяват наблюдатели. 

Именно тази реакция на червената лидерка според тях доказвала договорката й с Борисов. Това примирие между двамата обаче можело да се окаже излишно, защото социалистите вече били уморени от скандали и разединение.

Точно тук изгрявала звездата на Калоян Паргов. Пловдивският бизнесмен Георги Гергов и президентът на ПЕС Сергей Станишев били твърдо решени да провалят Нинова, затова имали план Б относно лидерската битка.

Тъй като и Нинова, и Кирил Добрев били конфликти, непредсказуеми и с разколебани поддръжници, Гергов и Станишев планирали Паргов да изпъкне на сцената като компромисна и балансирана фигура, която трайно да успокои червените редици.