Червените клекнаха "за" военна помощ чрез ремонти на украинско оръжие

Политика
14:23 - 04 Май 2022
3460
Червените клекнаха "за" военна помощ чрез ремонти на украинско оръжие

От БСП излязоха с предложение за компромисен текст на решение по въпроса за военна помощ за Украйна.

Червените ще подкрепят редактираното проекторешение на "Продължаваме промяната" за военна помощ за Украйна, което ще е бъде съобразено с официалното искане за подкрепа, изпратено от украинското посолство у нас.

Кристиан Вигенин, зам.-шеф на НС, призова да бъдат отхвърлени предложенията на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС и да бъде прието това на коалиционните партньори от промяната. 

"С днешните уточнения, които бяха направени от представители на "Продължаваме промяната", хуманитарната, финансова и военнотехническа помощ се свежда до шестте точки в официалното искане на Украйна към България и подчертавам, че нито едно от тях не е свързано с оръжия и боеприпаси. С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, противно на нагнетените очаквания за разпад въпреки опитите през войната в Украйна да се разчистват вътрешнополитически сметки. Днес коалицията ни има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията".

Българският парламент ще вземе формалното решение да бъде предоставена военно-техническа помощ на Украйна и БСП няма да напусне управляващата коалиция. Това прогнозира евродепутатът от левицата Петър Витанов.

"Според мен БСП няма да излезе от коалицията, защото ще се опита да ни убеди как това решение на парламента не означава моментално изпращане на военна помощ на Украйна. Но може би друг е въпросът БСП дали да преосмисли своята роля в тази коалиция и дали е способна да наложи собствения си дневен ред в коалицията или се превръща в едно смокиново листо", добави той.