Червените водачи отпаднаха от листите в София

Таско Ерменков остава начело в Разград

Политика
16:36 - 06 Февруари 2021
7358
Червените водачи отпаднаха от листите в София

Всички социалисти, които са водачи на листи, няма да влязат в състава на кандидат-депутатските списъци в София, с изключение на Таско Ерменков. Това бе решено на конференцията на градската организация в столицата, която заседава онлайн в условията на пандемия.

В първоначалните списъци бяха включени много от червените водачи, защото те са членове на организации в София и имат номинации. Става въпрос за Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Ирена Анастасова, Румен Гечев, Стоян Мирчев, Христо Проданов, Иван Ченчев, Крум Дончев, Румен Георгиев и Александър Симов. Всички те обаче са дали съгласието си да бъдат извадени от листите в столицата, за да влязат техни другари и да бъде улеснено гласуването при подредбата на листите.

Единствено изключение бе направено за Таско Ерменков, който пожелал освен водач в Разград, да влезе и в листата в МИР. Това предизвика спор на конференцията.

"Таско бе утвърден от Националния съвет за водач в Разград и ако не му харесва този регион - да го беше казал. Ако се притеснява, че няма да има мандат от Разград, да положи усилия, а не да се чудите как да ги вържете така, че да са сигурни, че ще са депутати", критикува Кирил Добрев. Желанието на Ерменков е уважено и той остава и в листата в София, отсече обаче шефът на комисията по предложенията Петър Апостолов.

Отвод от листата в 25-и МИР пък си направи лидерът на БСП в София Калоян Паргов. Бившият вицепремиер Дончо Конакчиев пък се е оттеглил от листата в 23-и МИР.

Няма да се попълват местата за коалиционните партньори и гражданската квота, където имената ще бъдат определени от Националния съвет на партията. В 23-и МИР, където водач е Христо Проданов и мандатите са 16, тези места са 3, 8, 15, 28, 30. В 24-и МИР с водач Георги Свиленски и 12 мандата, запазени останаха 4, 8, 14, 20, 24. Гражданска квота и коалиционни партньори в листата в 25-и МИР, където водач е лидерката Корнелия Нинова и мандатите са 14, ще има на места 2, 6, 12, 21 и 24.

Червените ще попълват двойни листи - два пъти броя на мандатите, без местата на водачите, коалиционните партньори и гражданската квота.

Предстои таен вот. Имената на кандидатите в бюлетините са подредени по азбучен ред.

Столичните социалисти ще гласуват на 3 места в София. Всеки район има по 2 изборни бюра от по 5 души, които накрая ще се съберат и заедно ще броят бюретините. А резултатите ще бъдат предадени в изборната комисия на "Леге" 10.

При равен брой гласове ще има балотажи между съответните кандидати за места в листата. Те обаче ще са с явен вот.