Червеният кръст за първи път с достъп до пленени украински войници

Все още не е ясно какво е подтикнало руската страна да започне сътрудничество

Украйна
14:49 - 08 Декември 2022
2294
Червеният кръст за първи път с достъп до пленени украински войници

Комисия на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) посети украински и руски военнопленници. Посещението се е състояло миналата седмица, но информацията е била разпространена едва днес, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Досега проруската администрация в окупираните територии в Източна Украйна възпрепятстваше достъпа на международни наблюдатели до местата, където са държани украински военнопленници - такива посещения се характеризират като спорадични в изявление на МКЧК.

Все още не е ясно какво е подтикнало руската страна да започне сътрудничество.

Украйна никога не се е намесвала в работата на международните хуманитарни организации. Съобщава се, че представители на МКЧК са доставили хуманитарна помощ на пленниците от двете страни - продукти за лична хигиена, одеяла, топли дрехи и книги.

Освен това след посещението членовете на мисията са се свързали с роднините на всеки един пленен военнослужещ, когото са посетили и са им описали ситуацията.

Целта на Комитета на Червения кръст е да провери условията на задържане и отношение към военнопленниците, се казва в съобщението.

МКЧК все още не е коментирал обаче състоянието на военнопленниците. При предишни посещения на руски военнопленници от украинска страна комисията регистрира някои нарушения.

До края на тази седмица е планирано още едно посещение на украински военнопленници.

"Тези посещения са важна стъпка напред в запазването на човечността в лицето на бруталния международен въоръжен конфликт. Въпреки че последните посещения показват важен напредък, МКЧК трябва да получи безпрепятствен достъп до всички военнопленници редовно и насаме, независимо къде са държани," заяви Миряна Столарич, президент на МКЧК.

Правото на Международния комитет на Червения кръст, като независима хуманитарна организация, редовно да посещава местата за задържане на военнопленници, както и да разговаря с тях в отсъствието на надзиратели, е защитено от Третата Женевска конвенция, подписана както от Русия, така и от Украйна.

По време на тази война обаче на международните наблюдатели редовно беше отказван достъп до военнопленниците, а украинският президент Володимир Зеленски в миналото упрекна МКЧК за бездействие.

Припомняме, че в последно време един или два пъти седмично се извършава размяна на военнопленници от двете страни по правило на паритетна основа. Последният такъв обмен се състоя на 6 декември, когато воюващите страни размениха по 60 души.