Червеният пленум отряза 3 пъти Нинова

БСП внася вот на недоверие срещу кабинета, но няма да организира протести

Политика
19:59 - 13 Юни 2020 (обновена)
3837
Червеният пленум отряза 3 пъти Нинова

Националният съвет на БСП бламира три пъти лидерката Корнелия Нинова по време на днешния пленум на "Позитано" 20. Членовете на НС отхвърлиха доклада й за "социално-икономическите мерки" за справяне с последиците от коронакризата. Те не приеха и решението, взето от ръководството “на подпис” и изтеглиха датите за пряк избор на председател и конгрес. Падна и предложението  на Нинова за “подписка за народен вот”.

Членове на НС напомниха, че от години не се е случвало такова нещо.

Предложението на Нинова да се организира всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов е била подкрепена от 44 души, а 61 са гласували реално срещу него - 28 са били против и 33-ма са се въздържали.

По информация на Lupa.bg обаче не става въпрос за никакви протестни действия срещу кабинета. Предложението е било направено от новия съратник на Нинова Янаки Стоилов, когото тя отскоро прави опит да реабилитира. И е било за протест пред ББР заради придобиването на акциите на ПИБ. Междувременно в прессъобщенията, изпратени от "Позитано" 20 няма и дума за отхвърлянето на тази подписка. Аргументите за отхвърлянето й са били, че тя е предложена без текст, а само по принцип.

Идеята на Нинова за такава подписка бе силно критикувана от вътрешната й опозиция, според която подобен метод прилягал по-скоро на извънпарламентарна сила. А преди началото на пленума лидерката бе обвинена, че не използва парламентарните инструменти за сваляне на властта, които БСП има.

По повод широко промотирания от самата Нинова "план срещу кризата", пък е станало ясно, че нито една част от него не е била обсъждана от пленума.

Нещо повече, членовете на Националния съвет разбират за тези мерки също от прессъобщение, разпратено към медиите. И остават безкрайно учудени от съдържанието му, защото такъв план изобщо не е внасян на днешното заседание. От това е последвал пореден скандал в киносалона.

В крайна сметка се приема предложението на Кристиан Вигенин съветите към Националния съвет да предложат конкретни мерки. Тогава лидерът на ПЕС Сергей Станишев е предложил следващата стъпка - БСП да стане инициатор на национална кръгла маса с цел постигането на консесус за харченето на 12 млрд. евро за справяне с кризата, в която да бъдат включени правителството, парламентарно представените партии, синдикатите, работодателите и неправителствените организации. Целта е там БСП да се представи с много ясни и конкретни мерки и част от ресурса да бъде разходван по определени от левицата теми и сфери. 

По предложение на Красимир Янков е решено БСП да внесе през юли вот на недоверие за корупция към кабинета "Борисов-3". Той ще е придружен с анализ и мерки от страна на левицата. 

Снимка: Агнес Методиева