Чешка компания давала €500 млн. за лотарията на Божков

Новини
16:34 - 05 Юни 2020
2592
Чешка компания давала €500 млн. за лотарията на Божков

Чешката хазартна компания SAZKA Group е отправила оферта за покупката на "Национална лотария" на Васил Божков, потвърдиха от фирмата пред "Дневник".

"През 2019 г. отправихме индикативна, необвързваща оферта за придобиването на мажоритарен дял в "Националната лотария" в България. Необвързващата ни оферта не бе приета и преговорите бяха прекратени", обясниха от компанията в отговор на въпроси.

"Дневник" изпрати въпроси, след като днес Васил Божков (в поредна част от историята за рекет, която разказва в картинки през социалните мрежи) обяви, че на 23 септември 2019 г. SAZKA Group е предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария" (фирмата, която оперираше игрите с лотарийните билети е "Ню геймс". А дружество със същото име "Национална лотария" имаше лицензи за други игри и онлайн залагания. Не е ясно дали чехите са преговаряли за двете фирми.)

Според версията на бизнесмена, който се укрива в Обединените арабски емирства, с продажбата щяла да се прекрати плащането на т.нар. такса "спокойствие" към управляващите (така той нарича 20-те% от печалбата на лотарията, която според него Горанов му поискал още през 2014 г., за да му гарантират по-изгодно облагане през Закона за хазарта. В петък Божков заяви, че през ноември 2019 г. финансовият министър му заявил, че трябва да прехвърли безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект).

Божков не дава подробности за преговорите, нито дали и как управляващите са научили за офертата, за да докаже, че следващото им действие е провокирано от евентуална продажба. Досега не беше публично известно да и имало оферта за покупка на лотарията.

От SAZKA Group отговарят до "Дневник", че не са предприели оформяне на "никакви обвързващи документи и съответно не е провела обичайното подробно проучване на целта и на продавача, включително в областта на регулацията и спазването на законите". От фирмата, която работи на няколко пазара в Европа пишат още, че следят десетки възможности за сливания и придобивания всяка година.

Коя е чешката SAZKA Group

Според официалното й представяне на сайта тя е една от най-големите паневропейски лотарийни компании. Фокусирана е върху числовите игри и талони за търкане, освен това предлага залагания на спортни събития и онлайн игри. Тя е собственост на инвестиционната компания KKCG, чийто основател е Карел Комарек. Сп. "Форбс" изчислява състоянието му на 3.7 млрд. долара и го поставя на 648 място в списъка си с милиардери. 51-годишният Комарек е започнал бизнеса си, търгувайки с петрол и газ през 90-те, а през 2010 г. е напуснал семейния бизнес, в който е работил с баща си и сестра си, за да създаде своя инвестиционна компания, разказва "Форбс". KKCG инвестира в хазарт, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. След превръщането на чешката SAZKA в конгломерата SAZKA Group Комарек става най-големият хазартен собственик в Европа. През 2016 г. създава базирана в Западна Вирджиния, САЩ, компания за производство на метанол.