Чешка певица почина, след като умишлено се зарази с Covid

ЕС
19:30 - 19 Януари 2022
9520
Чешка певица почина, след като умишлено се зарази с Covid

Фолклорна певица от Чехия е починала, след като умишлено се е заразила с коронавирус.

57-годишната Хана Хорка не е била ваксинирана и е публикувала в социалните медии, че се възстановява след положителния тест, но два дни по-късно е починала.

Синът ѝ Ян Рек заяви, че тя се е заразила нарочно, когато той и баща му били инфектирани с вируса, за да може да получи пропуск за достъп до определени места.

Ян и неговият баща, които са напълно ваксинирани, се заразили с Covid-19 по Коледа. Майка му обаче нарочно решила да не се изолира от тях и искала да бъде изложена на вируса.

В Чешката република се изисква доказателство за ваксинация или скорошно преболедуване, за да се получи пропуск за много обекти, включително кина, барове и кафенета.

Хана Хорка била член на една от най-старите чешки фолклорни групи - Asonance. Искала е да хване Covid-19, за да има по-малко ограничения за движението ѝ, обяснява синът ѝ. Два дни преди да умре, тя написала в социалните мрежи: "Сега ще има театър, сауна, концерт".

В сряда броят на случаите на коронавирус в Чехия достигна нов рекорд, като бяха регистрирани 28 469 случая при население от 10,7 млн. души.