Чешки баровец става новият крал на комара след Васил Божков

Общество
12:15 - 21 Юли 2020
5550
Чешки баровец става новият крал на комара след Васил Божков

В понеделник на протеста на жълтите павета се появи странна групичка от господа на достолепна възраст с костюми от по 3000 лева нагоре. Те предизвикаха недоумението на класическите протестиращи - младежи и девойки по къси гащи с вувузели. Оказа се, че въпросните личности са баровци от две хазартни асоциации - Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България, както и Българската гейминг асоциация.

Костюмарите излязоха на площада заради приетите на второ четене от бюджетната комисия миналата седмица промени в Закона за хазарта. Според тях целта на законовите промени е приближен до властта играч да установи монопол на пазара, твърдят двете организации.В позицията им не се споменава в чия полза е готвеният монопол, нито дали става дума за действащ едър играч или за нов.

В началото на юни лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за почти пълна забрана на игралните зали и казина у нас. Предвиждаше се от 2026 г. такива обекти да съществуват само в 5-звездните хотели, на територията на 10 курорта у нас и в граничните зони. Целта бе да се намали огромният по размер хазартен пазар в страната, който е една от причините за тежката хазартна зависимост.

От години експерти твърдят, че игралните зали в България са прекалено голям брой, с твърде висок дял на фона за средното за ЕС, като има населени места, в които има зала за залози, но не и аптека. Тъй като почти пълната забрана на игралните зали не срещна подкрепата на ГЕРБ, управляваща коалиция се спря на "по-мек" вариант, при който на пазара ще останат само едрите играчи, а дребните ще бъдат премахнати. Това ще стане с драстично завишаване на сумите за внесен капитал и направени инвестиции, посочени като условие за получаване и поддържане на лиценз за хазарт. Реално внесеният капитал за откриване на казино се вдига на 3 млн. лв., а на игрална зала – 1 млн. лв. Направените инвестиции за игрална зала се вдигат от 100 000 лв. на 500 000 лв.

В края на юни правителството успя да привлече един от най-богатите бизнесмени в хазартния сектор в Европа – чешкият милиардер Карел Комарек, да инвестира в Първа инвестиционна банка около 60 млн. лв., за да вдигне капитала ѝ преди влизането на България в Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната.

Комарек е имал интерес и към хазартния сектор у нас, но миналата година е пропаднало намерението му да придобие дела на Васил Божков в "Националната лотария" за 1 млрд. евро. Влизането на чешкия милиардер в българска банка може да е стъпка към влизането му и на българския хазартен пазар, коментира в началото на юли пред БНР Веселин Вачков, ръководител на чешкото издание "Лидове новини".