Чешкият президент призова Европа да бъде по-малко зависима в отбраната си от САЩ

Столтенберг подчерта значението на "продължаващата подкрепа за Украйна"

САЩ
13:25 - 04 Октомври 2023
1948
Чешкият президент призова Европа да бъде по-малко зависима в отбраната си от САЩ

Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и вместо това да укрепи европейския стълб на НАТО, каза чешкият президент Петер Павел, цитиран от "Политико".

"Доминиращата роля на НАТО като доставчик на сигурност вече не трябва да означава, че Европа пренебрегва задълженията си за отбрана", каза Павел, говорейки на церемонията по откриването на новата академична година в Колежа на Европа в Брюж. "Намаляването на зависимостта от САЩ и развитието на европейски стратегически фактори трябва да се разглежда като наш принос към нашето трансатлантическо партньорство.

"Много вероятно да трябва да надхвърлим 2-те процента разходи за отбрана", отбеляза той.

Съюзниците от НАТО се съгласиха на срещата на върха във Вилнюс през юли, че целта, по думите на генералния секретар Йенс Столтенберг, трябва да се третира като долен праг, вместо като таван.

"Потвърждаваме, че в много случаи ще са необходими разходи над 2 процента от БВП", се казва в съвместното комюнике.

Само около една трета от 31-членния алианс, включително много съюзници от Източна Европа, изпълнява или е близо до постигане на целта.

В речта си Павел също подкрепи разширяването, което "не бива да се отлага до някакъв хипотетичен момент в бъдещето, където кандидатите са напълно в съответствие с нас", и подчерта, че западните страни трябва да противодействат руските стремежи в Африка.

Павел, който е бивш генерал от НАТО, стана чешки президент в началото на 2023 г.

Отделно във вторник Столтенберг проведе разговор с лидерите на групата Г-7, включително президента на САЩ Джо Байдън, както и с Полша и Румъния, на фона на нарастващата загриженост от Европа относно решението на Конгреса на САЩ да замрази финансирането на помощта за Украйна.

Столтенберг подчерта значението на "продължаващата подкрепа за Украйна" като единствен начин за постигане на справедлив и траен мир, според НАТО.

Неговото послание също се смята за насочено към Полша, където по време на кампанията за парламентарните избори, обтягането на отношенията между Киев и Варшава доведе до заплаха за спиране на бъдещата оръжейна помощ за Киев.