Чешкият президент разгневи Китай след разговор с Тайван

Повечето страни избягват публични контакти на високо ниво с Тайпе

ЕС
12:27 - 31 Януари 2023
1362
Чешкият президент разгневи Китай след разговор с Тайван

Президентът на Тайван Цай Инуън проведе телефонен разговор с новоизбрания държавен глава на Чехия Петр Павел в понеделник - изключително необичаен ход предвид липсата на официални връзки между техните страни, съобщава "Ройтерс".

Двамата лидери подчертаха споделените ценности на своите страни за свобода, демокрация и човешки права по време на техния 15-минутен разговор, а Павел изрази надежда да се срещне с Цай в бъдеще.

Повечето страни избягват публични контакти на високо ниво с Тайван и неговия президент, тъй като не искат да провокират Китай - втората по големина икономика в света.

Пекин счита Тайван за част от "единен Китай" и изисква и други страни да признаят претенциите му за суверенитет - нещо, което демократично избраното правителство на Тайван отхвърля.

През 2016 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с Цай малко след като спечели изборите, което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Цай заяви, че се надява, че под ръководството на Павел Чехия ще продължи да си сътрудничи с Тайван за насърчаване на тясно партньорство и изрази надежда, че двамата ще продължат да поддържат контакт.

"Двустранното взаимодействие между Тайван и Чешката република е тясно и добро", обобщи тя.

Павел, бивш началник на армията и високопоставен служител на НАТО, който в събота спечели президентските избори в Чехия, написа в Туитър, че двете страни "споделят ценностите на свободата, демокрацията и човешките права".

Не закъсня обаче реакцията на Китай. Днес Пекин осъди телефонния разговор между чешкия и тайванския лидер.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин обвини Павел, че не държи на думите си и не може да му се има доверие.

Китай изрази силно недоволство от телефонния разговор и възрази остро пред Чехия, посочи тя на редовен брифинг.

Мао разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров трябва да бъдат зачетени.