Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие

ЕС
11:09 - 19 Октомври 2023
1686
Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие

Либерално-консервативното правителство на чешкия премиер Петър Фиала оцеля при вот на недоверие, предаде ДПА.

Само 85 депутати подкрепиха искането, което беше подложено на гласуване в ранните часове на днешния ден. За успех на вота бяха нужни 101 гласа.

Гласуването беше предшествано от над 30-часова размяна на реплики между правителството и опозицията в Камарата на депутатите в Прага, по-важната от двете парламентарни камари.

Опозиционната партия "Действие на недоволните граждани" (АНО) на бившия премиер, милиардерът Андрей Бабиш, внесе искането, след като се разбра, че вътрешният министър Вит Ракушан е имал личен криптиран мобилен телефон - известен още като криптофон (crypto-phone).

Министърът каза, че съвестта му е чиста. "Да имаш телефон с приложение за криптиране не те прави автоматично мафиот", написа 45-годишният политик наскоро в социалната мрежа Екс.

Управляващата в Чехия петорна коалиция е на власт от декември 2021 г. В момента кабинетът се опитва да прокара широкообхватен комплекс от мерки за икономии под мотото "Да приведем Чехия в добро състояние", чрез който управляващите искат да стабилизират бюджета и да намалят инфлацията.

Планът предвижда в следващите две години държавната хазна да бъде разтоварена с еквивалента в местна валута на около 6 милиарда евро. За тази цел е заложено орязване на разходи и субсидии и увеличаване на облагането на стоки като алкохол, цигари, минерална вода и на недвижимите имоти.