Чешкото правителство затяга мерките срещу коронавируса

Басейни, плажове, фитнес центрове, сауни и други спортни съоръжения бяха затворени в петък

Свят
12:12 - 12 Октомври 2020
2456
Чешкото правителство затяга мерките срещу коронавируса

Правителството на Чешката република продължава да затяга мерките срещу разпространението на новия коронавирус с оглед увеличаващия се брой заразени, предава TACC.

„От понеделник ние решихме да замразим всякакви културни и развлекателни събития за 14 дни. Почти целият културен живот ще спре. Театрите и кината ще бъдат затворени. Това трябва да се направи, за да можем наистина рязко да ограничим дейността на гражданите в свободно време“, обяви пред журналисти министърът на националното здравеопазване Роман Примула.

Всички масови спортни събития - „професионални и любителски“ също са забранени. Възможно е да се тренира само на открити стадиони, така че броят на спортистите да не надвишава 20. Всички спортни съоръжения на закрито са затворени. Изключения са възможни само за международни състезания, които ще се провеждат без фенове.

Басейни, плажове, фитнес центрове, сауни и други спортни съоръжения бяха затворени в петък. В магазините и моловете започнаха да се прилагат строги ограничения. Не повече от двама души могат да седят на масите в кафенетата и заведенията. Безплатните Wi-Fi мрежи са деактивирани, така че клиентите да не се задържат дълго в търговските обекти.

Ограничена е работата на ресторанти и други заведения за обществено хранене. Те затварят в 20:00 часа местно време (21:00 българско време). На всяка от масите може да има не повече от четирима клиенти едновременно. Забранени са посещенията в болници и социални заведения, където живеят възрастни и тежко болни граждани.

Чешките университети, както и клоновете на чуждестранни институти и университети, разположени в страната, са прехвърлени на дистанционно обучение и работа. Изключения се правят само за практическо обучение на студенти по медицина.

Дистанционното обучение за учениците от средните училища е удължено с две седмици. В продължение на 14 дни беше въведена забрана за работата на детски и юношески хоби групи и спортни секции.

Междувременно в понеделник правителството в Прага трябва да вземе решение за още по-значително затягане на социалните ограничения. Това съобщи премиерът на Чешката република Андрей Бабиш. Пресконференция след заседанието на кабинета се очаква след 15:30 часа местно време (16:30 българско време).