Чешмите в Перник пресъхват днес в 10.00

От днес градът е на воден режим

Новини
08:44 - 18 Ноември 2019
1696
Чешмите в Перник пресъхват днес в 10.00

Перник от днес преминава на воден режим. Чешмите на перничани ще текат от 05,00 до 10,00 ч. сутрин и от 17,00 до 22,00 ч. вечер, съобщава БТА.

При така направения разчет водата в язовир "Студена" ще стигне за пет месеца, ако няма валежи. Освен Перник, от режима ще бъдат засегнати и селата Люлин, Големо Бучино, Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол,Черна гора, Лесковец, Ярджиловци и град Батановци.

Местното "В и К" уведоми абонатите си, че водоснабдяването на различните райони ще бъде спрямо тяхната отдалеченост от централните градски резервоари. Планираният еднодневен разход на вода на областния център Перник е 33 000 куб.м.

Днес ще станат ясни резултатите от пробите на водата в язовир "Долна Диканя", за който е предложен вариант да се свърже с язовир "Студена". Изследва се и водата в язовир "Осломе" край село Ярджиловци, работи се по разконсервиране на водоизточник "Дарака" и насочване на част от Владайския канал към Перник.

Регионалната здравна инспекция даде предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения.

След реално въвеждане на режима ще се направи оценка по технически параметри на водоснабдителната мрежа и пречиствателната станция за питейна вода, информира водоснабдителното дружество. При невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета на Перник, ръководството на "ВиК" ще разгледа варианти за нов график на водоподаване, предупреждават от предприятието.