Честит празник, драги екскурзоводи!

Марияна Николова пожела на туристическите водачи скорошен рестарт

Общество
09:28 - 21 Февруари 2021
3407
Честит празник, драги екскурзоводи!

На 21 февруари празнуват екскурзоводите. Международният ден на екскурзоводите е провъзгласен от Световната федерация на асоциациите на туристическите водачи (WFTGA) с цел повишаване на осведомеността сред широката общественост за важността и стойността на работата на туристическите водачи.

WFTGA е основана през 1985 г. по време на първата Международна конвенция на туристическите водачи и в момента има повече от 2 милиона членове от над 70 страни. А самият празник се чества от 1990 година.

Да бъдеш екскурзовод е труд. За да дадете нещо на хората, първо трябва да отделите много усилия и време, да научите много, да придобиете знания и да проигравате всеки детайл от екскурзията си отново и отново докато стигнете до най-възприемчивия за публиката вариант. Екскурзоводът е разказвач на приказки с позитивно излъчване, с намиране на точният подход към всеки, за да даде положителни емоции- хем да си почиваш, хем да научиш нещо.

Същевременно вицепремиерът и министър на тулизма Марияна Николова поздрави екскурзоводите по повод техния празник - 21 февруари, обявен за Международен ден на екскурзовода.

Вашата дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация за четири сезона. Вие сте лицето на българския туризъм и от Вашето активно присъствие зависи непосредствено впечатлението на нашите гости не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло, се казва в приветствие, изпратено до медиите дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на туризма.

Аз и моят екип поддържаме активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, за да може техният труд да бъде представен достойно, да стане още по-популярен и уважаван, казва Николова. Съвместно с участието на екскурзоводите създадохме 20 видеоклипа за малко познати туристически места у нас и тази инициатива намери много радушен прием след потребителите на туристически услуги.

През миналата и тази година дейността на екскурзоводите бе сред най-тежко ощетените от световната пандемия, но аз и колегите ми сме сигурни, че с предприетите от правителството социално-икономически мерки и с общи усилия можем да направим нужното за рестарт на професионалните задължения на гидовете, казва още Николова.

Честит празник на екскурзоводите и с пожелание скоро да възобновят работата си!