Честит празник, драги мъже!

Идеята за честването на Деня на силния пол се ражда в Тринидад и Тобаго, пръв обаче я лансира Горбачов

Свят
11:07 - 05 Ноември 2020
3092
Честит празник, драги мъже!

На 5 ноември се отбелязва Международният ден на мъжа. Приблизително 99,9% от тях не знаят това и не ги вълнува, но въпреки това нека честитим празника на всички, които се чувстват мъже.

Подобно на Международния ден на жената, който се чества на 8 март, в Тринидад и Тобаго през 1999 г. се заражда инициативата на 19 ноември да се чества Международен ден на мъжа. Тази дата е заимствана от Индия, където на 19 ноември се чества Ден на мъжа. Идеята се подкрепя от ООН.

Все още в малко страни в света се чества Денят на мъжа. Този празник е на различни дати. За първи път в България Денят на мъжа се празнува през 2011 г. А в някои държави - Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР, празникът е честван на 19 ноември.

Мъжете на Земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 г. Има обаче държави като Русия например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

Смята се, че идеята за Световен ден на мъжа е на бившия съветски президент и баща на перестройката Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов й правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете. И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете.
 
През 2000 г., пак по идея на Горбачов, е създаден и приз - копие на "Мислителят" на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота - икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата обаче спира да бъде раздавана само няколко години по-късно - през 2006 г.