Честитка: Милиони германци плащат двойна сметка за газ

Икономика
20:11 - 02 Август 2022
4358
Честитка: Милиони германци плащат двойна сметка за газ

Милиони домакинства в Германия ще плащат двойни сметки за газ тази зима, предупреди един от най-големите доставчици в страната - компанията "РайнЕнерги".

Двучленно семейство, което консумира 10 000 киловатчаса годишно, ще трябва да плати около 2000 евро, вместо 960, както беше миналата година.

От "РайнЕнерги" обясняват, че вследствие от войната в Украйна и драстичния спад на руските доставки, разходите й за доставка на синьото гориво са се повишили с 450 процента, така че крайните потребители поемат само част от надценката.

През последните месеци "Газпром" намали постъпателно и драстично подаването на газ през Украйна, Полша и Балтийско море с различни обяснения - бойните действия в украинската Луганска област, контрасанкции срещу полски компании и техническа неизправност на турбините на тръбопровода "Северен поток 1".

В усилията си да се отърве от зависимостта си от руския монополист, германското правителство нареди газохранилищата да бъдат запълнени до ноември. Това, според Франс прес, може да повиши още повече сметките на германските потребители.

Засега обаче огромното мнозинство от германците - 70 процента, подкрепят политиката на своето правителство на политическа, военна и икономическа подкрепа за Киев. Това сочи анкета на телевизия Цет Де Еф от средата на юли.