ЧЕСТИТО! Баба Роза чукна 100

Топ
11:51 - 15 Януари 2020
3963
ЧЕСТИТО! Баба Роза чукна 100

Баба Роза Райкова от Дебелец чукна 100 години! Кметът на града Снежана Първанова и общинския съветник Георги Недев бяха сред първите, които поздравиха столетницата, съобщи „Борба”.

От тях старицата получи празнична торта и 100 лв., с които да отпразнува вековния си юбилей. Рожденицата получи поздравление и от Клуба на пенсионера в Дебелец.

Около баба Роза за празника й се събраха и голяма част от роднините й. Тя има две внучки, трима правнуци и една пра-правнучка Силвия, която е само на седем месеца.

Роза Райкова е родена в несъществувъщото вече село Витевци в Еленския балкан. Израснала е в Кръстевци, което също вече е заличено от картата на България. Там е срещнала и съпруга си, с когото после са се преселили в Дебелец. „Като започнаха да правят язовира, одържавиха земята, къщите, селата и ние се преселихме тук“, разказва баба Роза. Тя и до днес живее на улицата в Дебелец, на която всички къщи са на преселници от Еленския балкан.

В Дебелец баба Роза цял живот е работила в земеделието. Казва, че рецепта за това си дълголетие няма, но е убедена, че сега може да види торта със 100 свещички, благодарение на любовта, на която се е радвала и на добрия мъж, на когото е случила в живота. На стената в стаята й има и малък иконостас, пред който баба Роза всяка вечер се спира, за да благодари и това също е причина, според нея, тя да доживее до 100.