ЧЕСТИТО: ЧЕЗ дере с нови такси

Актуални новини
12:19 - 30 Юли 2021
6872
ЧЕСТИТО: ЧЕЗ дере с нови такси

Абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България ще плащат допълнителна такса към сметките си. Това идеята на дружеството „Еврохолд”, което придоби ЧЕЗ.

Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче. А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени. Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. Засега таксата ще е доброволна.

Макар предложението да изглежда в интерес на потребителите, това не е съвсем така. По закон и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар.

"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява новият собственик Асен Христов идеята. Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга „Еврохолд”. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.

С други думи, идеята е абонатите да плащат за нещо, което е задължение на електроразпределителнто дружество, а парите да влизат в компания от същия холдинг.