Честито: Хората без осигуровки сами плащат за лечение от коронавирус

Здраве
11:55 - 26 Март 2020
4357
Честито: Хората без осигуровки сами плащат за лечение от коронавирус

Здравнонеосигурени пациенти или хора без избран общопрактикуващ лекар търсят помощ при съмнение за коронавирус директно на тел. 112 или в Регионалните здравни инспекции. При констатиране на такъв случай болниците са принудени да поемат изцяло разходите за лечението и престоя им в здравното заведение.

„Болницата обслужва 325 000 души в Стара Загора. Част от неосигурените със съмнения за коронавирус постъпват тук. Не е променен режима на регистрация и хоспитализация. Т.е., всеки пациент, който има нужда от спешна медицинска услуга, е хоспитализиран“, каза  пред БНТ директорът на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора проф. Йовчо Йовчев.

По думите му на територията на болницата се извършва проверка дали лицето влиза в групата на социалнослабите.

„Ако не влиза в тази група, има 72-часов период, в който трябва да си възстанови здравните осигуровки или към момента на дехоспитализацията трябва да е заплатил разходите, направени за лечението му. Имаме много малко случаи за миналата година, в които това не е станало. Обикновено това са лица, които са били полиморбидни или са имали ТЕЛК, но това не ги оправдава да не плащат социални и здравни осигуровки", каза проф. Йовчев.