Честито, клети дечица. И все пак училището е капан за дебили

Даскалото може да ти даде известни рудиментарни умения кога да пишеш пълен член и как да вадиш хикс пред скоба. Само че няма да те научи на най-важното

Коментар
21:32 - 16 Септември 2024
3740
Честито, клети дечица. И все пак училището е капан за дебили

Може да звуча като кисел чичак с косми в ушите и омекващ дискурс, но от дистанцията на трупащите се годинки мога да кажа едно нещо със сигурност – всичко, което знам и мога, а то е бая, съм го научил въпреки училището, а не благодарение на него. Залагам хонорара си за този коментар срещу заплатата на Илхан Кючюк, че всичките ми дипломи, от тази за основно, до магистърската степен, не струват хартията, върху която са отпечатани. А, между другото, честит Първи учебен ден.

Ако пет години в час ви преподават как да карате колело, минете дузина учебници, ходите на частни уроци, че и някоя конференция посетите, мислите ли, че в края на периода ще завъртите педалите? Да, ама някой друг път. Да караш колело се научава само като караш колело и дори най-великият макаренковски педагог, ако ще и самият свети Тео Физика да е, не може да ти го набие в кратуната пред черната дъска. Всичките му опити ще завършат с изпотрошените ти зъби в първата канавка.

Напушва ме тъжен смях, когато някой сиромахомилски културтрегер започне да чете петнайсетосептемврийски дитирамби за това как още по турско дедите ни са продавали нивиците си, за да изучат децата. Как народността не пада там, где знаньето живей и подобни архаични дебилизми.

Не, не е най-важното да изучиш челядта си. И полуидиотът Владко Живков беше завършил езикова гимназия. И Марая на Отварачката учи в частно даскало с елитни учители за 30 000 евро на година, и синовете на Лютви Местан и Петя Буюклиева са били съученици в най-тузарското столично школо. И Пипи Дикова е седяла на чина на Леда Милева. Хубаво е от гледна точка на социален статут. Ама гъзарията не е знание.

Училището може да ти даде известни рудиментарни умения кога да пишеш пълен член и как да вадиш хикс пред скоба. Само че няма да те научи на най-важното – здрав разум, вдъхновение, въображение, щастие. Тези категории отсъстват в програмата, не са одобрени от Министерството, извън умствения кръгозор са и на най-опитната даскалица с най-здравия чорапогащник.

Образованието, противно да заявеното си символ верую, само усложнява живота ви, вместо да го опростява. Тонове привидни, повърхностни, неистински програми, курсове, предмети, зипове и сипове, които отнемат 12 години от безценното ви време. Количеството енергия, което мозъкът на ученика отделя, за да се нагоди към тази тромава, примитивна и безсмислена система напълно го ограбва от възможността да създаде нещо ново и смислено.

Всяка година едно и също – букети на 15-и, ченгелчета, събиране и изваждане, размножаване чрез спори и пъпкуване, топлоотделящи и топлопоглъщащи химични реакции, интеграли и Крум, дето пие от черепа на Никифор. Аз съм го учил, баща ми го е учил, дядо ми го е учил, децата ми го учат, техните – и те ще. И така до безкрай в цикъла между първия звънец и безпаметното напиване на бала.

Най-умните хора, които познавам, не дават пет пари за „Върви народе възродени“ и свещената мисия на даскала. Те мислят в синхрон с вселената. И не са го научили в училище, а напук на него. Хайде, стига толкова, че трябва да ставам рано да водя децата на даскало.