Честито! Кризата „изяде” 685 млн. от пенсионните фондове

Актуални новини
10:04 - 01 Юли 2020
3810
Честито! Кризата „изяде” 685 млн. от пенсионните фондове

Кризата с коронавируса  ощети средствата в универсалните, доброволните и в професионалните пенсионни фондове. Там загубите в момента са около  685 млн. лева, 480 млн. са в универсалните фондове , около 92 млн. са в доброволните, а остатъка е в професионалните пенсионни фондове.Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БТВ.

Загубите са сериозни, но ще търсим вариант за решение на тези проблеми, коментира Сачева. Втория пенсионен стълб и изплащането на средства по него ще се дискутира в края на тази година, през есента ще предложим промени в Кодекса на социално осигуряване, което ще засегне около 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 година. Ще обсъдим възможност да отворим желаещите да се преместят в НОИ, коментира още Сачева.

От днес влиза в сила обещанието за 6, 7% увеличение на пенсиите, а това струва  440 млн.лева. Социалната пенсия вече ще е 250 лева, а таванът на пенсиите остава 1200 лева, около 25 000 души са тези които взимат максимална пенсия, но за тях не се предлага увеличение.

„Аз не следя какво говори Мая Манолова, защото не следя троловете, както в интернет пространството, така и в реалността.“, коментира Деница Сачева по повод твърдения на Манолова, че броя безработни се укрива.  Безработицата няма как да се укрива, тя е на страницата на Агенцията по заетостта, коментира още социалния министър. В момента в България има 272 000 безработни, но през последните седмици, повече намират работа, отколкото губят.72 000 са безработните в следствие на коронавируса, обясни Сачева.

Днес предстой да се приеме новия дизайн на мярката 60/40. Платени са 130 млн.лева, за 150 000 работни места.  Новия дизайн на мярката включва денталната медицина, и други сектори, ще финансираме частните градини и ясли, дава се възможност работодателите да не са платили осигуровките си, но да са ги обявили, каза още Сачева.

Настоящите подобрения на мярката ще дадат възможност да запазим 300 000 работни места, а това би струвало 500 000 милиона лева. Най-голям ръст има на сезонните работници по зимните курорти, това ще се наблюдава и зимата спрямо летните сезонни работници. Днес започва да действа и мярката в подкрепа на пътническия  туризъм , за тях ще бъде 80/20, стартира и мярката „Заетост за теб“, в подкрепа на туризма, каза още Сачева.

Закона за социалните услуги  вече е в сила, поет е ангажимента да бъдат направени някой подобрения по него, НС гласува да бъде направен и Кодекс за социална подкрепа, обясни Сачева.

Има жалба от БСП Конституционния съд не се е произнесъл още, МС прие становище че отхвърля като неоснователни твърденията, че закона е противоконституционен. „Протестиращите ми пишат всеки ден, в диалог съм и с тях, вслушвам се в тези, които имат родителски притеснения, тези с политически и религиозни притеснения нямат аргументи с които да ме убедят“, каза още Сачева.

Едно дете с увреждане не може да бъде класифицирано, като дете в риск, ако има промяна на понятието то е в Закона за закрила на детето, ако има нужда от промяна ще направим диалог там.