Честито: От днес нови цени на тока, парното и газа

Данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента

Новини
08:49 - 01 Юли 2023
4170
Честито: От днес нови цени на тока, парното и газа

От днес влизат в сила новите цени на тока за бита, топлоенергията и природния газ. Електроенергията поскъпва средно с 4 процента, а при парното и топлата вода увеличението е под половин процент, предаде БНР.

Тези цени ще се запазят през следващия едногодишен период.

Най-малко увеличение на цените на тока има за потребителите на И Ви Ен – с 3.78 процента, при Електрохолд“ поскъпването е с 4,24 на сто, а най-голям скок има за абонатите на „Енерго Про“ – с 5,43 процента. Така клиентите от Западна и Югоизточна България ще плащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – малко около 20 стотинки за киловатчас електроенергия.

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка

и се движи от 0.05 на сто за Топлофикация София до 0.48 на сто за Разградската топлофикация. При две от дружествата има намаление на цените – Враца и Перник, но и там промяната е под процент. Така през следващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще плащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна – между 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще струва киловатчасът само в Бургас и Плевен.

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране, обаче, са без ДДС.

Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента, така както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат – според Асоциацията на топлофикационните дружества с около 10 на сто.

Днес КЕВР трябва да определи цената на природния газ, който се очаква да поевтинее с около 8%.