ЧЕСТИТО! Сър Пол Маккартни подкара 80

Геният от Ливърпул се наслаждава на пресния си трети брак и не мисли за пенсия

Култура
16:49 - 18 Юни 2021
1649
ЧЕСТИТО! Сър Пол Маккартни подкара 80

Великият композитор и инструменталист Пол Маккартни празнува 79-ия си рожден ден днес. Сър Пол беше двигателят на "Бийтълс", който заедно с Джон Ленън успя да промени музиката и светогледа на милиони младежи през 60-те години на миналия век.

Джеймс Пол Маккартни е роден на 18-и юни 1942 г. в Ливърпул в семейство от работническата класа. Майка му е медицинска сестра, а баща му е търговец на памук и джаз пианист, който често се изявява със собствената си банда. Когато Пол е едва на 14 г. губи майка си в следствие на усложнения след мастектомия.

През 1957 г. Маккартни се запознава с Джон Ленън и не след дълго двамата започват да творят заедно и създават стабилно приятелство. Пол и Джон се превръщат в успешен екип и заедно с китариста Джордж Харисън, басиста Стюарт Сътклиф и барабаниста Пийт Бест създават заедно легендарната група Бийтълс през 1960 г. Бандата бързо добива зашеметяваща популярност в Англия и младите музиканти се радват на много запалени фенове и пленяват безброй женски сърца.

Групата се превръща в световна сензация с "Вчера", "Хей, Джуд", "Лет ит би" и много други гениални композиции. Само за период от осем години, 1962 - 1970 г., Бийтълс издават 12 албума. Бандата се разпада през 1970 г. и Пол Маккартни е първият член от Бийтълс, който продължава професионалния си път със солова кариера.

Маккартни, заедно с всички останали членове на Бийтълс, получава рицарско звание от Елизабет II, а през 2010 г. той получава наградата Гершуин от Барак Обама. Джон е първият чужденец, който е отличен с това признание. През 1998 г. Пол Маккартни губи любимата си Линда след дълга борба с рака, а четири години по-късно се жени за модела Хедър Милс. От втория си брак музикантът има една дъщеря, която се ражда през 2003 г. В следствие на разногласия и намеса на таблоидите, Пол и Хедър се развеждат през 2006 г. Не след дълго Маккартни се влюбва отново, този път в Нанси Шивъл, успешна бизнес дама и двамата сключват брак през 2011 г.