Честито: Синята зона захапва Студентски град

Общество
10:55 - 22 Май 2020
5755
Честито: Синята зона захапва Студентски град

Платената синя зона за престой и паркиране скоро може да захапе и Студентски град. Това обяви кметът на район Петко Горанов. „Най-големите проблеми тук са свързани с територията с национално значение, където от години държавната и местната власт са в недопустим дисонанс една спрямо друга.

Ако ме попитате дали смятам, че това е случайно или породено от управленска некомпетентност, еднозначният ми отговор е – не. На 10 април съм изпратил писмо до министър-председателя по този въпрос. Там нещата са назовани 1 към 1. Още нямам отговор”, коментира кметът пред topnovini.bg.

По думите му и тук има недостиг на детски градини както навсякъде в София, включително и на училища. „Все пак, ние сме най-бързо разрастващият се район на столицата и това не е мое мнение. В момента се прави основен ремонт на детска градина „Приказен свят“ с разширение за четири нови групи. Има възможност за едно ново училище в Студентски град, а в „Малинова долина“ за едно ново училище и две детски градини. По тези проекти се работи”, обясни Горанов.

По думите му в Студентски град положението с паркоместата е отчайващо. „Има натрупани градоустройствени проблеми, но за изненада на всички ще кажа, че те са предизвикани по законов път.

Да – има Закон за устройството и застрояването на Столичната община, с който се въвеждат правила и нормативи на устройство и застрояване в общия устройствен план на града.

Имаше и все още действа реституционно законодателство, а никоя власт през годините не направи дори и малък опит за съхранение на Студентски град като такъв. Да прибавим към тази картина липсата на воля за управление в един квартал, където дълги години жителите му са били временно пребиваващи без трайни интереси за бъдещето му.

Като последен щрих ще добавя промяната в социално-битовите стандарти и превръщането на личния автомобил от лукс в обикновена вещ, каквато е мобилният телефон. Тази територия не е проектирана при създаването си за поемане на толкова постоянно пребиваващи автомобили.

Още по-лошо е, че при превръщането на тази територия освен в образователен, още и в увеселителен и бизнес център, това също не е съпровождано с допълващи управленски решения.

Лесно ще забележите, че над 90% от автомобилите в Студентски град не са със софийска регистрация. Дори и да намерим общински терени и да построим паркинги, това няма да реши проблема. Платената зона за паркиране е неизбежна, според мен. Предполагам и експертите, към които предстои да се обърна, ще дадат същото заключение”, обобщи ситуацията кметът на района.