Честваме Световния ден на анимацията

Домът на киното и "Одеон" представят селекция от анимационни филми

Култура
10:55 - 28 Октомври 2024
455
Честваме Световния ден на анимацията

На 28 октомври се отбелязва Световният ден на анимацията, учреден, за да подчертае и признае силата на анимационното изкуство и таланта на неговите артисти.

През 2002 г. Международната асоциация на анимационното кино, която е част от ЮНЕСКО, започва официалното честване на този празник.

Датата е избрана заради първата прожекция на анимационен филм в историята - на френския художник Шарл-Емил Рейно през 1892 г. - три години преди кинематографа на братя Люмиер. Той кръщава представлението си "светлинни пантомими", което е прототип на съвременните анимационни филмчета.

Историята на първия анимационен филм е предшествана от изобретяването на съответната технология. До този момент е имало изобретения като зоетроп или стария и добре познат и днес метод на флип книгата. Рейно патентова на 21 декември 1877 г. апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента. Той кръщава изобретението си праксиноскоп. Следващата стъпка е да основе през декември 1888 г. "Оптичен театър". Първата прожекция на 28 октомври 1892 г. предизвиква фурор.

Праксиноскопът на Рейно удивлява освен с инженерна необикновеност, но и с художественото представяне. Амбициран от успеха, Рейно инвестира всичко в изобретението си. За негово нещастие обаче, Люмиер изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 г. Рейно скоропостижно фалира и изхвърля голяма част от рисунките си в р. Сена.

Изобретението и идеите на Рейно не остават забравени. Днес анимацията е неделима част от киното и телевизията, технологиите, и съпътства всяка сфера на живота ни.

По случай Световния ден на анимацията Филмотечно кино "Одеон" ще покаже от 17 часа селекция анимационни филми от фестивала в Щутгарт.

А от 21 часа в Дома на киното ще бъде прожектирана специална селекция от 12 късометражни студентски филма от цял свят. Програмата е международен празник на изгряващи таланти от Япония, Китай, САЩ, Индия, Иран и Хърватия. Всички заглавия са номинирани за престижната студентска награда АСИФА 2024 (АSA2024). Това е втората прожекция на тази програма след премиерата и на международния фестивал Анимафест в Загреб тази година.

Носител на наградата за 2024г. е хърватският филм “Любовта е цвят” на режисьора Николина Жабчич, а носител на предишната награда е българския филм “Да се срещнем вчера” на режисьора Ива Токмакчиева, която ще бъде специален гост на прожекцията.