Честване: Проф. Боян Биолчев на 80

Култура
14:59 - 09 Декември 2022
3085
Честване: Проф. Боян Биолчев на 80

Юбилейна среща с Боян Биолчев в годината на полския романтизъм ще се състои по повод 80-ата годишнина на големия учен и писател. Събитието ще се състои на 12 декември в Полския институт в София, отбелязват организаторите.

Дискусията ще отбележи още 140-годишнината от рождението на Боян Пенев и 200-годишнината от публикуването на „Балади и романси“ на Адам Мицкевич. Освен проф. Боян Биолчев, в разговора ще участват проф. Панайот Карагьозов и проф. Калина Бахнева. Проф. Маргрета Григорова и Камен Рике ще се включат в срещата онлайн. Модератор ще е д-р Кристиян Янев.

„Полският романтизъм се оказва пресечна точка за тематичните интереси на поколения изследователи и популяризатори на полската литература в България.

В същото време срещата е и повод да се подчертае многоликото присъствие на проф. дфн Боян Биолчев в културния и научния живот – като академична фигура, изследовател и творец“, пишат организаторите относно събитието, в рамките на което ще бъдат представени броевете на „Литературен вестник“, посветени на романтическата литература.

Проф. Боян Биолчев е полонист и славист, писател и сценарист. Роден е през 1942 г. в София. Полонистичното си образование завършва в Ягелонския университет в Полша, където се дипломира под ръководството на проф. Кажимеж Вика през 1968 г.

От следващата година е докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а от 1972 г. е преподавател.

Заема редица ръководни длъжности, сред които ръководител на катедрата по славянски литератури (1992-1995), декан на Факултета по славянски филологии (1995-1999), заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ (1991-1993) и ректор с два мандата на Софийския университет (1999-2003 и 2004-2007).

От 1998 г. е председател на секция по Сравнително литературознание към Световния съвет на славистите, от 2002 г. академик на Световна академия „Платон“. Член е на борда на директорите на Института за балкански изследвания в Бостън, САЩ. Развива богата редакторско-съставителска дейност, а от 1996 г. е член на редакционния съвет на в. „Литературен вестник“.

С полонистиката са свързани монографиите му „Пътят на едно Възраждане. Самобитност и европейски традиции в поезията на Полския ренесанс“, „Отвъд мита. Адам Бернард Мицкевич между осанката на народния пророк и homo ludens“ и „Станислав Виспянски – Енциклопедист на неоромантизма“.