Четат публично писмата до Габо

Култура
13:47 - 17 Юни 2022
1379
Четат публично писмата до Габо

Фидел Кастро, Бил Клинтън, Уди Алън: за разлика от полковника в един от неговите романи, пощальонът не подминава колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, носейки му писма от други известни личности, предаде Франс прес.

Това е видно в изложба в Мексико, където "Габо" прекарва голяма част от живота си.

Около 150 писма, изпратени от знаменитости като американския актьор и режисьор Робърт Редфорд и германския режисьор Вим Вендерс, са предложени за публично четене от сина и внучката на колумбийския писател, който почина на 17 април 2014 г.

Видно място в изложбата заема кореспонденцията на автора на "Сто години самота" с бившия президент на САЩ Бил Клинтън и кубинския лидер Фидел Кастро.

"Габо имаше приятелски отношения и с двамата", казва най-малкият му син Гонсало Гарсия Барча, който иска да вярва, че баща му е "имал ролята на помирител между тях".

Габриел Гарсия Маркес получава от пощальона и писма от свои приятели писатели, сред които мексиканецът Карлос Фуентес и друг Нобелов лауерат - Пабло Неруда. 

Изложбата е организирана в рамките на 40-годишнината от връчването на Нобеловата награда за литература на Габриел Гарсия Маркес през 1982 г.