Четири аварийни екипа на Столична община помагат за овладяването на пожара над Нови Искър

Актуални новини
19:00 - 22 Октомври 2023
2529
Четири аварийни екипа на Столична община помагат за овладяването на пожара над Нови Искър

Четири екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община заедно със Столичната пожарна са на място и работят за овладяване на пожара над Нови Искър. Това съобщи директорът на дирекцията Красимир Димитров, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Пожарът е възникнал в трудно достъпна местност от борова гора над кв. „Изгрев“ в Нови Искър. Няма опасност за населените места.

По-рано от МВР информираха, че сигналът за пожара е получен към 12:40 ч. На място са изпратени пет противопожарни автомобила на столичната пожарна. В помощ на огнеборците са и служители на местното горско стопанство. 

"Очаквам резултатите от проверката на прокуратурата в „Майчин дом“. Ако се установи, че проф. Костов е допуснал нарушение, той си отива", отбеляза министърът.

Според него, ако пак се въведат хартиени рецепти, електронните никога няма да бъдат въведени отново. "Имаме естествена съпротива срещу всяко нововъведение. Чрез електронната рецепта ще се преодолеят затрудненията с достъпа до лекарства. Имаме предвид мерките, предложени от БЛС. Нашата цел е пациентът да получи лекарствата си, не е вярно, че сега достъпът е по-затруднен. Вчера разговарях с премиера за електронните рецепти", смята Хинков. И допълва, че електронните рецепти няма да приключат монопола, но това могат да сторят законодателни промени.

Той отрече категорично да има хора, уличени във финансови злоупотреби, в неговия екип. "Директор дирекция "Лечебни действия" и началника на кабинета ми са проверени за достъп до класифицирана информация. Не знам за какво става въпрос, не искам да раздухвам скандал, защото не е полезен за никого", заяви министърът.

От тази седмица МЗ въведе изцяло електронните рецепти при изписването на антибиотици и медикаменти за диабет, което доведе до огромно напрежение сред пациенти, фармацевти и лекари. От Българския лекарски съюз заплашиха с протест и съдебни дела. Омбудсманът заяви, че са нарушени правата на пациентите до лечение.