Четири мандата ще си оспорват партиите в Перник , а победителят е предизвестен

Политика
13:32 - 07 Май 2024
1571
Четири мандата ще си оспорват партиите в Перник, а победителят е предизвестен

Четири мандата ще си оспорват партиите в Перник на предстоящите избори за Народно събрание. Смята се, че победителят е предизвестен. Голямата въпросителна е дали ГЕРБ-СДС ще спечели два от мандатите, или те ще бъдат разпределени по един на различни политически сили.

Месец преди изборите единственото сигурно нещо в Перник е, че водачът на листата на ГЕРБ – СДС Георг Георгиев отново ще представлява перничани и в 50-то Народно събрание. За разлика от "Продължаваме промяната - Демократична България" , които още търсят подходяща почва, партия ГЕРБ здраво е пуснала корени в региона. 

 

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Тя беше регистрирана в РИК тази сутрин. Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София.

Дори и тогава, когато "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" бяха на гребена на вълната, Бойко Борисов имаше резултат, почти два пъти по-висок от този на опонентите му. Индикации, че нещо се е променило - няма. 

След като кметът Станислав Владимиров и хората около него излязоха от БСП, с всеки следващ вот столетницата губи позиции. 

"Възраждане" пък все повече се окопават. 

Изненада може да се очаква от "Има такъв народ", докато вариантът ДПС да има депутат от Перник е възможен само с т.нар. метод на големия остатък при разпределянето на мандатите. Нещо което, вече се е случвало. 

Като цяло партийният живот в Перник е в сянката на ставащото в страната. Партиите не са особено активни на местно ниво, политиците – също. Пасивни партии - пасивни избиратели. Отегчени, уморени, разочаровани - и от политическата класа като цяло, и от разглобената сглобка.


Перник не е сред най-бедните региони. Близостта му със София облагодетелства до известна степен хората – и от към възможности за реализация, и откъм доходи. Липсата на стабилност и сигурност в страната, двойният аршин и корупцията обаче изчерпват търпението и надеждите.


Песимизмът надделява, а улисани покрай нашенските тегоби, европейските остават на заден план. Вина, за което без съмнение имат и евродепутатите. 


Въпреки негативизма и на 9 юни част от избирателите ще застанат пред урните. И ще гласуват. Резултатите вероятно ще са сходни с предишните. Важното е обаче как ще ги разчетат политиците.