Четири оставки след трагедията в Тетово, където 14 души загубиха живота с

Македонският здравен министър се раздели с поста си заради пожара в COVID отделението

Новини
21:18 - 10 Септември 2021
4828
Четири оставки след трагедията в Тетово, където 14 души загубиха живота с

Четири оставки след пожара в COVID отделението на болницата в македонския град Тетово, при който загинаха 14 души. Македонският министър на здравеопазването Венко Филипче хвърли оставка тази вечер.

„Никога не бягах от критика, не дължах отговор, правех всичко, за да победим пандемията. Всички решения, които бяха вземани, бяха с единствената цел да защитим здравето на гражданите. Последната трагедия в Тетово ме засегна много силно, съжалявам за загиналите, съчувствам на семействата. Като лекар и като министър имам почтеност и поради морални причини връчих писмено оставката си на премиера Зоран Заев”, каза Филипче, цитиран от БГНЕС.

Днес следобед оставка подаде и заместник-министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Илир Хасани, стана ясно след негова публикация в социалните мрежи.

Директорът на лечебното заведение Флорин Бесими и икономическият директор Артан Етеми се разделиха с постовете си.

Бесими коментира, че това решение е било неизбежно след трагичния инцидент. Етеми също е мотивирал решението си с морални съображения.

Междувременно от прокуратурата на страната съобщиха, че бюрото за организирана престъпност и корупция е

започнало разследване по подаден сигнал във връзка с трагедията в болницата в Тетово.

Прокуратурата е поискала от Бюрото за обществени поръчки и от Министерството на труда и социалната политика на Северна Македония да осигурят цялостната документация, свързана с изграждането на 19 модулни болници за COVID-19 през миналата година, съобщава агенция МИА.

Общинският съвет на община Гостивар междувременно реши да отдели финансова помощ в размер на 1000 евро за семействата на загиналите при пожара в Тетово.