Четири училища в Благоевградско преминават към онлайн обучение

Новини
17:55 - 23 Септември 2020
3165
Четири училища в Благоевградско преминават към онлайн обучение

11 паралелки в четири училища в област Благоевград преминават към онлайн обучение заради положителни проби за коронавирус на ученици и учители. 25 са заразените пред последното денонощие, като шестима от тях са преподаватели и директор на училище.

Заразени с Covid-19 са ученици и учители от три благоевградски гимназии и средното училище в Кресна. Представители на Районната здравна инспекция бяха на място, за да установят мащабите на контактните лица. Към момента няма основания за преминаване изцяло в онлайн форма на обучение, заяви Началникът на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов след среща с директора на здравната инспекция:

„В 4 от училищата 11 паралелки са преминали към обучение в електронна среда – 267 ученици общо“.

Далите положителни проби ученици са пренесли заразата от семействата си, в които има болни от Covid-19. Шестима са учителите с коронавирус, като две трети от тях са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

„Там се преминава към тестване на всички останали учители“, каза още Златанов.

„Нашата препоръка е всички учители, които са рискови или имат съмнения, да се изследват с направление от РЗИ , каза още директорът на регионалното управление по образование в Благоевград Ивайло Златанов и уточни, че вече има колеги, предпочели да работят дистанционно с учениците.

Всички училища в областта са декларирали, че имат готовност да преминат към онлайн форма на обучение.

По разписаните от здравното министерство правила, такова решение се взима при достигане на десетпроцентов праг на заразени в едно учебно заведение.