Четирима души са кандидати за премиер на Сърбия

Вучич на няколко пъти е заявявал, че новото сръбско правителство ще бъде "просръбско"

Балкани
11:48 - 18 Май 2022
1505
Четирима души са кандидати за премиер на Сърбия

Четири имена влизат в "играта" за нов премиер на Сърбия, пише вестник "Вечерне новости". Става дума за актуалния премиер Ана Бърнабич, министъра на финансите Синиша Мали, кмета на Нови Сад Милош Вучевич и заместник-кмета на Белград Горана Весич.

Според изданието с най-малки шансове е Весич, а най-добре се котира Синиша Мали.

Въпреки че лозунгът на Социалистическата партия на Сърбия на изборите на 3 април беше "Ивица Дачич - премиер на Сърбия", шансовете сегашният председател на парламента да стане премиер при "новото разпределение на картите" са малки, пише още "Вечерне новости".

До окончателното решение кого ще избере президентът Александър Вучич за мандатоносител има още много време, но е известно, че името на висшия пост в изпълнителната власт ще бъде обявено от Сръбската прогресивна партия като най-голяма партия от коалицията победител "Александър Вучич - Заедно можем всичко". Според белградския вестник премиерът и правителството на Сърбия трябва да бъдат избрани най-късно до началото на октомври, а в правителството вероятно ще има много нови имена.

Вучич на няколко пъти е заявявал, че новото сръбско правителство ще бъде "просръбско", а не проевропейско или проруско, отбелязва белградският вестник..