Четирима ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо"

Актуални новини
14:04 - 25 Септември 2020
1586
Четирима ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо"

Четирима души са били ранени при нападение с хладно оръжие в Париж близо до сградата на бившата редакция на сатиричното издание "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Броят на ранените бе потвърден от премиера Жан Кастекс, цитиран от агенция "Ройтерс". Около редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" е поставен кордон за сигурност. 

Според в."Паризиен" в петък сутринта на улица "Никола-Апер", където е бившата редакция на "Шарли Ебдо" в XI район, въоръжен с мачете е нападнал минувачите, като има поне трима ранени, двама са с опасност за живота.

Причината за нападението е неизвестна, а нападателят се издирва, след като е избягал, вероятно с метрото. Полицията предупреди, че вероятно има и втори човек, свързан с нападението. Над района кръжи полицейски хеликоптер, има засилено полицейско присъствие, а гражданите са съветвани да избягват близките улици.

По-рано тази седмица "Шарли ебдо" и стотина други френски медии призоваха в отворено писмо французите да защитят медиите и свободата на словото, след като ислямистката терористична организация "Ал Кайда" заплаши изданието.

Причината - те препубликува породили полемика преди няколко години карикатури на пророка Мохамед.

Писмото бе публикувано в момент, в който във Франция тече делото срещу съучастници на нападателите срещу редакцията на "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет през януари 2015 г. "Шарли ебдо" препубликува карикатурите на пророка Мохамед точно в навечерието на началото на процеса.