Четирима загинали при катастрофа със самолет в Австрия

ЕС
12:18 - 03 Ноември 2023
2328
Четирима загинали при катастрофа със самолет в Австрия

Четирима души са загинали при катастрофа на едномоторен самолет вчера следобед в района на Лунгау, провинция Залцбург, съобщават днес австрийски медии. По данни на властите четириместният самолет, модел Cirrus SR20, е излетял от хърватската столица Загреб и е пътувал към летището на град Шердинг в Горна Австрия.

Маршрутът му над главния алпийски хребет е преминавал над долините на Тауерн в района Лунгау, провинция Залцбург.

След подаден сигнал от хора, чули силен взрив, на място са били изпратени над сто служители на пожарната, полицията и планинската спасителна служба.

По думите на Ханес Кохер, ръководител на планинската спасителна служба на Лунгау, особена трудност за достигане до мястото на катастрофата са били метеорологичните условия – гъста облачност и турбулентен вятър, както и топографските препятствия.

Самолетът се е разбил в стръмен и неравен терен. По данни на пожарната служба той е лежал върху покрива си. Носът му е бил забит в земята. Първоначално службите за спешна помощ, дошли на мястото на катастрофата, са открили две безжизнени тела. По-нататъшното разследване е установило, че в самолета е имало четирима души. Загиналите все още не са идентифицирани. Прокуратурата в Залцбург е разпоредила аутопсия на пилота, за да се изясни дали той е имал някакви здравословни проблеми. Експерти изследват останките и условията на полета.

Самолетите от този тип се произвеждат в Дулут (Минесота, САЩ) и се считат за много надеждни, пишат австрийските медии.