Четвърт век от огромната трагедия край Бобов дол

Новини
08:13 - 04 Септември 2024
1086
Четвърт век от огромната трагедия край Бобов дол

Навършват се 25 години от адския взрив край бобовдолското село Големо село, отнел живота на шестима служители на МВР. На 4 септември се случва аварията в Централни взривни складове на мини "Бобов дол“.

Вечерта на 4 септември 1999 година от главният вход на склад № 3 на Централните взривни складове на "Мини Бобов дол" започва да излиза гъст пушек.

На място пристигат дежурните полицаи и екип от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Бобов дол. Започва гасенето на пожара. В един момент от огъня се взривяват няколко тона тротил, съхраняващ се в склада.

На място загиват пожарникарите младши лейтенант Иван Факирски, младши лейтенант Ивайло Парасков и полицаите капитан Крум Зарев, младши лейтенантите Ивайло Иванов, Венцислав Георгиев, Бисер Калистратов. Други четирима служители на МВР се разминават на косъм със смъртта и са откарани в миньорската болница.

Днес от 10.30 часа ръководители от МВР – зам. - министър Любомир Йосифов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“  главен комисар Александър Джартов,  колеги, приятели и роднини ще почетат паметта им и ще поднесат цветя на паметната плоча в двора на Районно управление - Бобов дол.