Четвърта доза в Белгия за високорисковите групи

Хората, които са част от тези групи, вече получиха трета доза през септември

ЕС
17:45 - 24 Януари 2022
1607
Четвърта доза в Белгия за високорисковите групи

Министрите на здравеопазването на Белгия решиха, че хората с отслабена имунна система ще могат да получат четвърта доза ваксина срещу коронавирус, съобщи валонският министър на здравеопазването Кристи Мореал.

Миналата седмица Висшият съвет по здравеопазване заяви, че четвъртата инжекция се препоръчва за хора с отслабен имунитет, включително такива с вродени имунни нарушения, хора, които получават хронична бъбречна диализа, някои пациенти с ХИВ, хора с рак на кръвта или други злокачествени тумори, както и пациенти, претърпели трансплантация на стволови клетки или органи.

"Висшият съвет по здравеопазване препоръчва отново да се ваксинират имунокомпрометираните хора, тъй като те са много лабилни и изложени на риск от Covid-19. Министрите на здравеопазването току-що дадоха зелена светлина, като предстои прилагането", написа Мореал в Туитър.

Четвъртата доза за тази специфична група се счита за подсилваща, тъй като предишните три ваксинации са част от основната ваксинационна схема за тях, заяви миналата седмица пред „The Brussels Times“ Гудрун Бриат от работната група по ваксинацията.

Хората, които са част от тази група, вече получиха трета доза през септември, тъй като те се нуждаят от три дози ваксина, за да имат същото ниво на защита, каквото получава общото население само след две дози, "защото имунната им система не функционира толкова добре".

"Така че всъщност това решение означава, че те ще бъдат в графика с общото население, което сега също получава бустер", каза Бриа. Очаква се допълнителният кръг от ваксинации да започне съвсем скоро.

Към понеделник, 24 януари, 67% от възрастното население (54% от цялото население) в Белгия вече е получило бустерна доза ваксина, сочат последните данни на националния здравен институт Sciensano.