Четвърти случай на западнонилска треска у нас

Актуални новини
12:32 - 30 Август 2024
2547
Четвърти случай на западнонилска треска у нас

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Двама пациенти починаха след усложнения от заразата, мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение. По думите на проф. Христова няма връзка между отделните случаи. очакванията ѝ са да се потвърдят още положителни проби, тъй като се правят много изследвания.

"Повод за притеснение няма, но има повод да бъдем по-осторожни. Да вземем повече лични предпазни мерки, отделно има предписание на Министерството на здравеопазването по места за мерки от РЗИ, сред тях е и ново пръскане за комари. Имаме нужда да не работим на открито надвечер, когато активността на комарите е по-голяма, да не се разхождаме в гористи места, където са по-активни", препоръча проф. Ива Христова.

Проф. Христова уточни, че на стотици хиляди комари има един заразен. При 80% от заразените заболяването преминава безсимптомно, а от другите 20% - 19% са с леки симптоми.

"Симптомите са на вирусно заболяване - висока температура, няма кашлица или диария. Има болки в мускулите, голяма отпадналост и нерядко се появява дребен обрив по тялото", посочи проф. Христова.