Чии глави падат при ротацията? Пълен списък с клатещите се министри

Милена Стойчева, Кирил Вътев, Румен Радев, Юлиян Попов, Иванка Шалапатова и Зарица Динкова вероятно си заминават

Политика
11:56 - 29 Февруари 2024
8709
Чии глави падат при ротацията? Пълен списък с клатещите се министри

По всичко личи, че ротацията в кабинета в никакъв случай няма да се ограничи в проста размяна на местата между премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Засега едно е ясно и не подлежи на коментар - следващият премиер ще е Габриел. Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че иска пълен ремонт на кабинета.

От изявленията му в медиите личи кои са министрите, нарочени за "отстрел".Говорейки за пътувате, от "Промяната" просто го въоръжиха с методика, по която да измери пригодността на отделните министри.

От зората на историята до днес всичко в политиката започва с изготвяне на списък. И лидера на ГЕРБ е почти готов със своя. За да го "напише" поискал от Габриел справка кой член на кабинета колко е пътувал и какво е свършил в командировката си.

Справката показала "активна външнополитическа дейност" на базата на нощувките на министрите: министърът на иновациите Милена Стойчева имала 46 нощувки, на земеделието Кирил Вътев - 24, на енергетиката Румен Радев - също 24, на екологията Юлиян Попов - 42, на социалната политика Иванка Шалапатова - 30, на туризма Зарица Динкова - над 50.

Смяната на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков е ясна отдавна - той сам заяви, че няма да остане след ротацията.

А покрай ексцесиите с футболните запалянковци преди няколко месеца Борисов поиска оставката на министъра на спорта Димитър Илиев.

Че Тодор Тагарев е пътник стана ясно не само от силните критики на Борисов, но и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който поиска оставката му. Опозицията в лицето на БСП и на "Възраждане" ще бъде доволна - тя отдавна иска Тагарев да бъде отстранен от правителството и дори да бъде съден за национално предателство.

На фона на нелеката ситуация в социалната сфера министър Иванка Шалапатова надълго и нашироко обясни в ефира на БНТ как е била на съвещания в Брюксел, на които нейните предшественици пращали заместниците си, осъществила полезни контакти и участвала в още няколко съвещания. На всикоо отгоре за 9-те месеца социалното министерство не е внесло нито един законопроект!

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева пък одобри проект на руската "Лукойл" за 1 милион европари.

Шефката на туризма Зарица Динкова се оказа шампион по пътувания - 50 пъти била зад граница. Тепърва Борисов ще се взрира с какво е допринесла "нейната активност" за подпомагането на туристическиа бранш. 

На фона на протестите на земеделските производители министър Кирил Вътев трудно би оцелял. Трябва да си тръгне дори и като знак, че управляващите чуват недоволството на фермерите.

Енергийният министър Румен Радев бе в САЩ на продължителна ковандировка с финансовия Асен Василев и сигурно е работил за прокарването на американски интереси в българската енергетика под формата на замяна на руското ядрено гориво с такова на Уестингхаус и строителство на американски блокове до руските в Козлодуй. Това усърдие може и да му се зачете, но може и да бъде пожертван заради неминуемото повишаване на сметките за ток след отпадането на нощната тарифа.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски се прочу покрай това, че поиска охрана, защото бил заплашван, забележете, от Кирил Петков и Божидар Божанов. Иначе и той е скромен - "Имам още какво да добавя в електронното управление", каза тези дни по БНР. Но най-вероятно също ще напусне кабинета.