Чиновничка осъди прокуратурата на 57 000 лева за взривовете в „Миджур“

Ивелина Бахчеванова бе оправдана за голямата трагедия

Актуални новини
13:09 - 02 Декември 2022
2340
Чиновничка осъди прокуратурата на 57 000 лева за взривовете в „Миджур“

Прокуратурата е осъдена да плати над 57 000 лева обезщетения на Ивелина Бахчеванова, която беше сред подсъдимите и оправдани за взривовете в завода за боеприпаси „Миджур“, при които загинаха 15 души, съобщава правният сайт Лекс.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) (виж тук), който уважи в пълен размер иска на Бахчеванова за 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконното обвинение и ѝ присъжда още 7510 лева за имуществени вреди от платени адвокатски хонорари и разноски за пътувания и престой във Видин, където беше гледано на първа инстанция делото за взривовете.

Бахчеванова беше шеф на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ към Министерство на енергетиката, икономиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тя беше обвинена в престъпление по служба, защото като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха бившият шеф на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, както и Божидар Василев, който е бил началник отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в МВР.

Трагедията в завода се случи на 1 октомври 2014 г. Мощните взривове в „Миджур“, който тогава се казваше „Видекс“, отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.