Чиновници от Здравната каса излизат на голям протест

Искат по-високи заплати на фона на прогнози за увеличен бюджет

Здраве
12:26 - 11 Юни 2022
4869
Чиновници от Здравната каса излизат на голям протест

Над 1500 работници и служители от НЗОК в София, Бургас, Пловдив, Русе и други градове ще проведат едночасова предупредителна стачка в понеделник, съобщиха от Синдиката на административните служители “Подкрепа”, които организират протеста.

Протестиращите искат да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК.

“По изчисления на “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.“, пишат от синдиката.

“Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администрират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто. Членовете на КТ "Подкрепа“ ще отстояват исканията си докрай и в случай че не бъдат чути ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК - болници, аптеки, лични лекари и др.“, посочват от синдиката, цитирани от "Медиапул".